FacebookFeed

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΟΤΑΝ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΑΕΙΦΟΡΙΑ"

Το ΚΠΕ Μεσολογγίου στο πλαίσιο προγραμματισμού των δράσεών του για το έτος 2016-2017 και της Πράξης «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ)-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» μέσω του  Επιχειρησιακού Προγράμματος  «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ», με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με χαρά σας προσκαλεί στο νέο ανακαινισμένο και πλήρως εξοπλισμένο κτήριό του στο Μεσολόγγι (οδός Οδυσσέα Ελύτη, πρώην σταθμός ΟΣΕ, δίπλα από το Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο) για να συμμετέχετε στο 2ο Εργαστήρι Δημιουργικής Έκφρασης για Εκπαιδευτικούς Π/θμιας Εκπ/σης της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας που διοργανώνει στις 8, 9 και 13 Δεκέμβρη 2016 με θέμα:

" Όταν η δημιουργική έκφραση συναντά την ανακύκλωση, μιλούν για αειφορία "

Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση είναι μια εκπαιδευτική διαδικασία που προωθεί δημιουργικές προσεγγίσεις στη διδασκαλία και τη μάθηση σε σχέση με τα περιβαλλοντικά προβλήματα και την αντιμετώπισή τους. Μέσα από την υλοποίηση εργαστηρίων δημιουργικής έκφρασης, τα οποία εντάσσονται στο σχεδιασμό των βιωματικών μαθησιακών δραστηριοτήτων και θεωρούνται μορφές βιωματικών δράσεων άμεσης εμπειρίας, επιδιώκει να διεγείρει και να αναδείξει ικανότητες και δεξιότητες οµαδικής εργασίας και δημιουργικής σκέψης και έκφρασης, βασισμένης στην καλλιτεχνική δημιουργία. Οι γνώσεις και οι δεξιότητες που θα αποκτηθούν µπορούν να αξιοποιηθούν στην υλοποίηση και τη διαμόρφωση των τελικών προϊόντων και την παρουσίαση Project στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση αλλά και την Αγωγή υγείας, τις Πολιτιστικές Δραστηριότητες, την Τοπική Ιστορία και σε άλλες σχολικές δραστηριότητες, στην Ευέλικτη Ζώνη και στην καθημερινή διδακτική πράξη.

Το Επιμορφωτικό Πρόγραμμα - διάρκειας πέντε ωρών - θα υλοποιηθεί απογευματινές ώρες (16:00 - 21:00) την Πέμπτη 08/12/2016, την Παρασκευή 09/12/2016 και την Τρίτη 13/12. Θα περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια με ανακυκλώσιμο χαρτί από άχρηστες συσκευασίες που μπορούν να μεταμορφωθούν σε πραγματικά έργα τέχνης. Εν όψει των Χριστουγέννων και των προετοιμασιών που γίνονται στις σχολικές τάξεις ώστε να στολιστούν στο πνεύμα των εορτών, τα έργα που θα δημιουργηθούν θα είναι χριστουγεννιάτικα μοτίβα ώστε στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί να τα αναπαράγουν με τους μαθητές τους στην τάξη. Στόχοι του εργαστηρίου είναι:

-   Η αξιοποίηση υλικών που καθημερινά μας κατακλύζουν και οδηγούνται στα σκουπίδια

-   Η δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης μέσα από την επαναχρησιμοποίηση υλικών και την ελαχιστοποίηση της δαπάνης φυσικών πόρων

-   Οι εορτές των Χριστουγέννων να αποσυνδεθούν από τον καταναλωτισμό και τη δαπάνη χρημάτων, και να ταυτιστούν με τη χαρά της δημιουργίας και της προσωπικής έκφρασης που γεννά η δημιουργική απασχόληση

-   Η καλλιέργεια της δημιουργικής σκέψης ως διδακτική πρακτική αλλά και ως διαχειριστική πρακτική σε περιόδους κρίσεων

Το επιμορφωτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί για τρεις συνεχόμενες ημέρες ώστε να υποστηριχθεί κατά το δυνατό μεγαλύτερος αριθμός συμμετεχόντων εκπαιδευτικών, δεδομένου του ενδιαφέροντος που έχει εκδηλωθεί για τη συγκεκριμένη δράση. Οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετέχουν θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής. Το ΚΠΕ Μεσολογγίου θα καλύψει από το οικείο Τεχνικό Δελτίο Έργου ή τη Διαχειριστική Επιτροπή τα έξοδα για τα υλικά των κατασκευών. Οι Αιτήσεις Συμμετοχής των Εκπαιδευτικών για το Επιμορφωτικό Πρόγραμμα θα πρέπει να κατατεθούν στη Δ/νση Π/θμιας Εκπ/σης Αιτ/νίας μέχρι την Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2016. Ο Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων παρακαλείται να κοινοποιήσει τις Αιτήσεις Συμμετοχής των ενδιαφερομένων Εκπ/κών στο ΚΠΕ Μεσολογγίου μέχρι την Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2016.Το αναλυτικό πρόγραμμα της δράσης και ο Πίνακας Συμμετεχόντων ανά ημέρα υλοποίησης, καθώς και αναλυτικές οδηγίες για το βιωματικό εργαστήρι θα κοινοποιηθούν εγκαίρως στην ιστοσελίδα του ΚΠΕ καθώς και στις Σχολικές Μονάδες της Περιφερειακής Ενότητας Αιτ/νίας μέσω της οικείας Διεύθυνσης.