FacebookYoutubeBlogger

Αλυκές Μεσολογγίου

Αβοκέτα (Recurvirostra avosetta

Φοινικόπτερο (Phoenicopterus ruber)

Οι αλυκές αποτελούν τμήμα του μεγαλύτερου υγρότοπου της χώρας, προστατευόμενου για τη σπουδαιότητά του από εθνικές και διεθνείς συνθήκες προστασίας του περιβάλλοντος. Ως ένας ξεχωριστός τύπος υγροτόπων, οι αλυκές Μεσολογγίου κρίνονται πολύ σημαντικά οικοσυστήματα τόσο για την ποικιλότητα μορφών ζωής που φιλοξενούν (δείτε εδώ ένα βίντεο με την ορνιθοπανίδα των αλυκών και της λιμνοθάλασσας), όσο και για την πολιτισμική ποικιλότητα που υποστηρίζουν αλλά και για την ποικιλότητα του τοπίου που παρουσιάζουν.

Παράλληλα οι αλυκές, ως χώρος όπου ολοκληρώνεται μια παραγωγική διαδικασία, συνιστούν ένα έξοχο παράδειγμα αειφορικής διαχείρισης του περιβάλλοντος, καθώς οι αρνητικές επιπτώσεις των ανθρώπινων παρεμβάσεων (ανάσχεση της φυσικής διαδοχής και ασύνετες πρακτικές) εξισορροπούνται από τις θετικές (βιοποικιλότητα, χρήση ανανεώσιμων φυσικών πόρων και πηγών ενέργειας, περιορισμένη ανθρώπινη παρουσία για μικρό χρονικό διάστημα).

Παράλληλα, η παρουσία των αλυκών τόσο κοντά στην πόλη προσδιόρισε διαχρονικά την ταυτότητα και την εξελικτική της πορεία σε κάθε επίπεδο (κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό, ιστορικό), συμβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργία του ισχυρού πολιτισμικού της δυναμικού.

 

Με το πρόγραμμα «Αλυκές Μεσολογγίου» οι μαθητές προσεγγίζουν τις αλυκές ως οικοσύστημα, ως παραγωγική διαδικασία και ως πεδίο ανάπτυξης ανθρώπινης δράσης


Κατεβάστε το πρόγραμμα επίσκεψης εδώ: μονοήμερο  διήμερο


Σκοποί του προγράμματος

  • Να συνδέσουν οι ομάδες την παραγωγική δραστηριότητα των αλυκών με τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά και τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής όπου λειτουργούν, και να εννοήσουν την αξία και τη μοναδικότητα της ιδιαίτερης δυναμικής που έχει κάθε τόπος, ο οποίος μπορεί να υποστηρίξει συγκεκριμένες παραγωγικές δραστηριότητες, πάντα με όρους αειφορίας.
  • Να κατανοήσουν σχέσεις αλληλεξάρτησης και αλληλεπίδρασης ανθρώπου και φυσικού περιβάλλοντος που αναπτύσσονται στο συγκεκριμένο πεδίο των αλυκών.
  • Να καλλιεργηθούν ικανότητες αξιολόγησης των ανθρώπινων παρεμβάσεων στο φυσικό περιβάλλον και των μέτρων που λαμβάνονται για την προστασία του, καθώς και ικανότητες λήψης αποφάσεων.
  • Να καλλιεργηθούν δεξιότητες για συμμετοχή σε δράσεις προς την κατεύθυνση της επίλυσης των περιβαλλοντικών προβλημάτων.
  • Να ενισχυθούν οι δεσμοί των ομάδων με τη φύση όχι μόνο μέσα από τη γνώση αλλά και μέσα από τη χαρά της παρατήρησης και της έρευνας, της συνεργασίας και της δημιουργίας.
  • Να γνωρίσουν οι ομάδες τη φύση με όλες τις αισθήσεις, να την αντιληφθούν ως μέτρο και όριο, ως πηγή ζωής και αρμονίας, ως μόνης δύναμης που μπορεί να ορίσει την ποιότητα ζωής και την ανθρώπινη ευτυχία.
  • Να γνωρίσουν οι ομάδες το φυσικό περιβάλλον των αλυκών και να εννοήσουν τις αλυκές ως αναπόσπαστο κομμάτι του ευρύτερου οικοσυστήματος όπου εντάσσονται. 

 

 

Διάρκεια-ροή του προγράμματος
 
 

Παραδοσιακή συγκομιδή στις Αλυκές Λευκίμμης Κέρκυρας (Για να δείτε το βίντεο πατήστε εδώ). 

 
Παραδοσιακή συγκομιδή αλατιού στις Αλυκές Τουρλίδας Μεσολογγίου και σύγχρονη-εκμηχανισμένη συγκομιδή στην Αλυκή Φοινικιάς-Άσπρης Μεσολογγίου (Για να δείτε το βίντεο πατήστε εδώ).