Σχετικά βίντεο
Οι πανδημίες στην Τέχνη
Η δοκιμασία μιας πανδημίας δεν είναι κάτι καινούριο. Πάμπολλες επιδημίες ή πανδημίες συντάραξαν διαχρονικά την ανθρωπότητα, αν και καμία δεν είχε την σφοδρότητα, τη διάρκεια και τις τρομαχτικές επιπτώσεις της πανούκλας. Ωστόσο, η εμπειρία της Covid υπήρξε ολέθρια για μας, γιατί ήταν η πανδημία που εμείς βιώσαμε.
Όσο κι αν οι επιδημίες προκάλεσαν καταστροφή στις κοινότητες όμως, παράλληλα, μας έδωσαν πολύτιμα μαθήματα για το πώς να αντιμετωπίζουμε τις μολυσματικές ασθένειες. Μάλιστα, οι στρατηγικές για την αντιμετώπισή τους στην προβιομηχανική Ευρώπη έχουν αποτελέσει τη βάση για μεταγενέστερες πολιτικές και αντικατοπτρίζονται στις σύγχρονες πρωτοβουλίες για τη δημόσια υγεία. Οι πολιτικές «περιορισμού», «μετριασμού» και «καραντίνας» δεν είναι κάτι καινούριο. Υπάρχουν από την Αναγέννηση και έχουν εξελιχθεί σε ορισμένες από τις κύριες στρατηγικές δημόσιας υγείας.
Η Τέχνη, σε όλες τις εποχές ανεξαιρέτως, λειτούργησε ως βασικό μέσο έκφρασης προβληματισμών, ιδεών και αξιών, εξωτερίκευσης συναισθημάτων και οραματισμών, ως μέσο δημιουργικής έκφρασης και επικοινωνίας. Ταυτόχρονα, λειτούργησε και λειτουργεί ως "καμβάς" όπου αποτυπώνεται κάθε εποχή, καθώς συνδέεται με στάσεις ζωής, αξίες και πρότυπα συμπεριφοράς των ανθρώπων. Ο καλλιτέχνης δημιουργεί επηρεασμένος από το κοινωνικό, ιστορικό και πολιτισμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ζει και εργάζεται. Οι εικαστικές τέχνες μεταφέρουν με τα δικά τους εκφραστικά μέσα βιώματα και μνήμες. Είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της εποχής τους. Επιδημίες όπως η πανώλη, η χολέρα, η φυματίωση κι η λέπρα έχουν αποτυπωθεί σε κορυφαίους πίνακες ζωγραφικής στη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας.
Η παρουσίαση περιλαμβάνει έργα τέχνης, κείμενα και μουσική σε μία ενιαία σύνθεση, προβάλλοντας μερικά μόνο, αντιπροσωπευτικά έργα πάνω στο θέμα, από έναν πολύ μεγάλο αριθμό έργων τέχνης που έχουν παραχθεί διαχρονικά για τις πανδημίες.
Το βίντεο παρουσιάστηκε στην διαδικτυακή επιμορφωτική ημερίδα «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ. Θεματικό πεδίο εφαρμογής: οι πανδημίες», που υλοποίησε το Κ.Ε.ΠΕ.Α (ΚΠΕ) Μεσολογγίου στις 05/04/2022 σε συνεργασία με το ΠΕΚΕΣ Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο των επιμορφωτικών του δράσεων για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Επικράτειας καθώς και της στήριξης του εκπαιδευτικού έργου στο πλαίσιο υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Πανδημία: να το δούμε ως ευκαιρία» που υλοποιεί σε συνεργασία με εκπαιδευτικές μονάδες της χώρας.
© Όλγα Γιαννακογεώργου, ΠΕ02 Φιλόλογος, MSc Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Προϊσταμένη ΚΕΠΕΑ (ΚΠΕ) Μεσολογγίου.